Paulina, Napisz mi moze ty jak mozesz czy dostalas na mnie namiary jakies bo juz 6 tygodni temu kaska poszla a Dj wogole mnie ignoruje :-|
Klimatyzacja, nie załącza się sprężarka.
Zwiń
X
-
Klimatyzacja, nie załącza się sprężarka.
Witajcie,
Jakiś czas temu (tydzień) po włączeniu klimatyzacji silnik chodził nierówno, obroty podnosiły się i malały minimalnie, nawet podczas jazdy było wyczuwalne zwolnienie pracy silnika. Po wyłączeniu klimatyzacji problem ustępował.
Po niedługim czasie problem ustąpił, ale klimatyzacja przestała chłodzić. Nie załącza się nawet sprężarka, gdyż po włączeniu klimatyzacji nie słychać obciążenia silnika sprężarką.
Byłem u kolegi który ma sprzęt do ściągania i napełniania czynnika i oleju.Ciśnienie i poziomy płynów są ok. Sprawdziliśmy na krótko (12 V) czy sprzęgiełko w sprężarce się załącza - okazało się że tak. Ale napięcie które jest podawane do sprężarki nie miało 12V a zaledwie 5V. Nie wiem czy to nie jest przyczyna tego iż nie włącza się sprężarka.
I tu mam pytanie do Was : Jest gdzieś jakiś przekaźnik który jest odpowiedzialny za dostarczenie napięcia do sprzęgła sprężarki ? Nie bardzo wiem gdzie tego szukać. Komputer nie pokazuje żadnych usterek
Byłbym wdzięczny za pomoc.
Octavia 1,9TDI 110KM - 2002 rokOctavia 1,9TDI 110KM
-
-
5V to zdecydowanie za malo zeby zalaczyc sprazarke.
Postaram Ci sie zaraz wyslac schemat klimy tylko napisz mi czy to manual i ktory rok
jaki silnikpablo_doctor
Rozdawajmy sobie punkty za rzeczowe informacje
CB-RADIO MIDLAND 220 modyfikowany - /15W Roger Beep / , odwiercona antena na środku dachu - obecnie LEMM 160
http://picasaweb.google.com/pablo.doctor.OCP www.zuart.pl
Komentarz
-
-
Sigma_74
Zamieszczone przez makos21Octavia 1,9TDI 110KM - 2002 rok
za małe napięcie nie włączy sprężarki ani elektrozaworu, zaraz sprawdzę to ci podam co z ta elektryka, mam gdzieś na ftp schematy i zaraz sprawdze.
[ Dodano: Sro 22 Sie, 07 11:50 ]
poszło na emalia schematy elektryczne wszystkich typów.
powodzenia w zabawie.
Komentarz
-
zacznij od sprawdzenia tych bezpiecznikow oraz przekaznikow:pablo_doctor
CB-RADIO MIDLAND 220 modyfikowany - /15W Roger Beep / , odwiercona antena na środku dachu - obecnie LEMM 160
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez makos21Jakiś czas temu (tydzień) po włączeniu klimatyzacji silnik chodził nierówno, obroty podnosiły się i malały minimalnie, nawet podczas jazdy było wyczuwalne zwolnienie pracy silnika. Po wyłączeniu klimatyzacji problem ustępował.:zlo: :zlo: South Side Madafaka Knight Rider's :zlo: :zlo:............................... prądownia ...
Komentarz
-
-
moze byc tak ze gdy masz wlaczona klime to tak naprawde sprzeglo raz zalacza a raz nie zalacza sprezarki, wyna moga byc np zasiedziale bezpieczniki /na aku zwlaszcza/
gdy zalacza sie sprezarka to zawsze obroty spadaja potem np z braku kontaktu na bezpiecznikach sprezarka sie wylacza obroty lekko rosna.
P.S. mowimy o malych wahnieciach obrotow , wieklosci podobnych jak pry normalnym wlaczaniu i wylaczaniu klimy.pablo_doctor
Komentarz
-
-
no tak tylko mi obroty nie skaczą. po prostu włączam klimę obroty lekko machną w dół. i silnik tak jak by był trochę zamulony a jak wyłączam to wszystko wraca do normy. wiadomo że obroty muszą troszkę skoczyć bo załącza się sprężarka ale jakoś kiedyś chyba tego nie odczuwałem...:zlo: :zlo: South Side Madafaka Knight Rider's :zlo: :zlo:............................... prądownia ...
Komentarz
-
-
mogles nie zwrocic uwagi, dopiero jak cos sie zwalilo zrobiles sie czujny.
A jak sa te anomalie to klima nie robi-prawda??pablo_doctor
Komentarz
-
-
chodzi mi o to czy jak jest te falowanie obrotow to klima nie chlodzi ??pablo_doctor
Komentarz
-
-
Sigma_74
makos21, jak nie umiesz czytac schematów to lepeij podjedz albo na spota albo do jakiegoś elektryka bo żebyś nie namieszał.
Komentarz
-
przekazniki jak dobrze pamietam sa nad nogami kierowcy
-chwilowe zacmienie
[ Dodano: Sro 22 Sie, 07 13:22 ]
makos21 wlasnie tak jak mowi Sigma , jak nie bardzo wiesz jak sie poruszac po tych stertach kabl to lepiej ni ryzykuj
sprawdzij sobie bezpieczniki na aku pod maska, zobacz rowniez te w centralcepablo_doctor
Komentarz
-
-
poczkaj - sprawdze jeszcze raz
[ Dodano: Sro 22 Sie, 07 13:40 ]
dobrze jest tylko to co Ci dalem to jes odbicie tego co masz zwroc uwage na wyglad centralki
[ Dodano: Sro 22 Sie, 07 13:46 ]
taki jest rozkladpablo_doctor
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez deespeZamieszczone przez makos21Jakiś czas temu (tydzień) po włączeniu klimatyzacji silnik chodził nierówno, obroty podnosiły się i malały minimalnie, nawet podczas jazdy było wyczuwalne zwolnienie pracy silnika. Po wyłączeniu klimatyzacji problem ustępował.
A przyczyną był walnięty duży wiatrak na chłodnicy.
Po załączeniu klimy powinny kręcić się obydwa.
Sprawdź je, bo może podobnie się skończyć - przegrzewaniem się sprężarki i w efekcie spaleniem się tej cewki załączającej.
Pozdrawiam. :?Nie zasuwam ! Prędkość zabija ! Włącz myślenie.
Komentarz
-
-
a mowilem sprawdzij bezpieczniki patrz rys. kim3.jpg pozdrowieniapablo_doctor
Komentarz
-
-
Sigma_74
-
deespe, jeśli w ogóle sprężarka załącza się (jeszcze), to cewka jest dobra. Na skutek przegrzewania się sprężarki, włączają się (jakieś) zaworki bezpieczeństwa i dlatego włącza się i wyłącza.
Sama cewka to 180 - 200 zł + robocizna i tutaj to może być różnie.
Jeśli trafisz na "gamoni" (naciągaczy), to powiedzą, że trzeba wyjąć i odłączyć sprężarkę od instalacji, co wówczas spowoduje zwiększenie ogólnego kosztu o napełnienie czynnikiem chłodzącym.
Widziałem jak to mi facet robił. Po podniesieniu autka na podnośniku, podstawił wyciągany stolik i na nim oparł odkręconą sprężarkę (z nieodłączoną instalacją klimy) i wyjął sprzęgło i następnie cewkę. Potem to wszystko skręcił.
Ta cena cewki 180 - 200 zł to zamiennik.
Do serwisu nie dzwoń, bo spadniesz z krzesła. Mnie krzyknęli 450 zł cewka i 1400 robocizna. "Panie, ale to oryginał" - mówili :P
Z tego co pamiętam, to całość mnie wyniosła (chyba) 260 czy 270 zł z czego za cewkę dałem 200 zł.
Wymiana wentylatora wymaga trochę rozkręcania. (osobiście go wymieniłem)
Kupiłem zamiennik za 150 zł w sklepie z 1 roczną gwarancją - musi być dwubiegowy (do klimy)
Potrzebny jest dostęp od spodu jak i z góry. Trzeba wyjąć akumulator, "stolik" od niego oraz tę składaną rurę zasysającą powietrze do filtra (gdzieś w połowie jest łączona i to wystarcza). Potem to już tylko odkręcenie 3 śrub mocujących trzymak z wentylatorem od osłony komory silnika - dobrze to widać, tak więc nie będziesz miał kłopotów. Śruby są chyba typu TORKS (już nie pamiętam - hehe)
Po wyjęciu wentylatora (z potrójnym trzymakiem) odkręcasz 4 nakrętki i wyciągasz stary wentylator i w to samo miejsce wkładasz nowy i go przykręcasz. Następnie całość montujesz w odwrotnej kolejności.
Pozdrawiam.Nie zasuwam ! Prędkość zabija ! Włącz myślenie.
Komentarz
-
Komentarz